Начало / Uncategorized / Академичният параклис в Богословския факултет отбеляза храмовия си празник

Академичният параклис в Богословския факултет отбеляза храмовия си празник

Академичният параклис при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ отбелязва днес храмовия си празник. 

Заради противоепидемичните мерки богослужението в параклиса се провежда в присъствието само на част от преподавателите и без студенти. По-късно ще бъдат оставени цветя и венци пред паметника на св. Климент Охридски в градинката до Софийския университет. По-долу може да видите и картина на живо.  

Богословският факултет е създаден през 1923 г. и бързо се превръща в голям център за богословско образование.

През 1951 г. по идеологически съображения, наложени от атеизма на водещата управляваща БКП, с постановление на Народното събрание Богословският факултет е отделен от Софийския университет и обособен като висше духовно училище с името Духовна академия „Св. Климент Охридски“ под ведомството на Светия Синод на Българската православна църква. В този период основната специалност „Теология“ съществува под названието „Богословие“.

През юли 1991 г. ръководството на Софийския университет отправя покана към тогавашната Духовна академия отново да стане факултет към Университета, което е прието и се извършва по съответния ред още същия месец.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...