Начало / Новини / Полицията в Гърция глоби свещеник и миряни заради богослужение

Полицията в Гърция глоби свещеник и миряни заради богослужение

Трима души са били ранени, след като полиция опитала да прекрати богослужение в православен храм в Халкидики, съобщава Нова телевизия.

Напрежението между органите на реда, сина на свещеник и двама вярващи се повишило до крайност тази сутрин и завършило с глоби и арести. Инцидентът е станал в църква в Риза – село в Халкидики, Северна Гърция, когато някои съседи са подали сигнал в полицията, че църквата е отворила вратите си за вярващи въпреки забраната, свързана с коронавируса.

При пристигането на полицията освен свещеника и хора на службата са присъствали и двама енориарши.

Полицаите са съставили актове за 300 евро глоби за вярващите и глоба от 1500 евро за свещеника. Синът на свещеника и един вярващ в отговор са нападнали физически двамата полицаи, нанасяйки им леки телесни повреди. 

Един от нападателите е арестуван и в понеделник ще бъде изправен пред прокурора на Халкидики. Съгласно ограниченията, свещениците в южната ни съседка имат право да извършват богослужения само в присъствието на необходими помощници и църковния хор. Вратите на храмовете са затворени за енориашите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...