Начало / Кончина на Сръбския патриарх Ириней / Патриарх Кирил: Сръбският патриарх Ириней бе човек близък до хората

Патриарх Кирил: Сръбският патриарх Ириней бе човек близък до хората

Руският патриарх Кирил изпрати съболезнователен адрес от името на клира и православните християни на Руската православна църква по повод кончината на Сръбския патриарх Ириней. 

„От името на архипастирите, свещенството, монашеството и миряните на Руската православна църква, както и от свое име, изказвам съболезнования във връзка с горчивата загуба, сполетяла сестринската ни Сръбска православна църква. Бог даде на църквата на св. Сава мъдрия патриарх, който посвети целия си дълъг живот на делото на нейната духовна грижа. Изпълнен с искрена християнска любов към хората, покойният Предстоятел, не жалеше усилия, винаги се стремеше да бъде близо до стадото, утешен от общението с Божия народ, радващ се с онези, които се радват и скърбящ с онези, които скърбят (Рим. 12:15). И в последния час от земния си път Негово Светейшество патриарх Ириней сподели страданията на онези верни, чийто жизнен път беше прекъснат от разрушителна епидемия“, казва в своя адрес Руският патриарх Кирил. 

Източник: patriarchia.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Теодор: Патриарх Ириней бе велика духовна фигура

Александрийският патриарх Теодор II също изпрати свой съболезнователен адрес по повод кончината на Сръбския патриарх ...