Начало / Новини / Литийни шествия във Видинска епархия за прекратяване на пандемията от коронавирус

Литийни шествия във Видинска епархия за прекратяване на пандемията от коронавирус

Видинска света митрополия известява православните християни във Видинска епархия, че с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в центровете на Духовните околии в епархията ще бъдат проведени Литийни шествия за призоваване Божията помощ за изцеление на страдащите и избавяне от болестта COVID 19.

На 19 ноември, четвъртък, в престолния за епархията гр. Видин, след архиерейска света Божествена Литургия в Катедралния храм „Св. Димитър Солунски“, от 11:30 часа, пред храма ще бъде отслужен водосвет.

В 12:00 часа, при биенето на църковните камбани Литийното шествие ще се отправи по ул. „Цар Симеон Велики“ към МБАЛ „Св. Петка“, където ще бъдат отправени молитви за здраве, изцеление и помощ при лечението на болните. Литията ще продължи по маршрут: ул. „Цар Михаил III Шишман“, ул. „Казармена“, ул. „Баба Вида“, ул. „Цар Иван Срацимир“, площад „Бдинци“, ул. „Градинска“, ул. „Екзарх Йосиф“ и ще завърши в Катедралния храм „Св. Димитър Солунски.“

На 20 ноември, петък, Литийно шествие ще се проведе в гр. Монтана. След Божествена света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, от 11:30 часа, пред храма ще бъде отслужен водосвет, след което от 12:00 часа Литията ще се отправи по маршрут: бул. „3-ти Март“, площад „Жеравица“, пешеходна зона до Драматичен театър, бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Цар Борис III” и ул. „Веренишка“. Шествието ще завърши в храм „Св.св. Кирил и Методий“.

На 20 ноември, петък, от 16:00 часа, ще бъде отслужен водосвет пред църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, гр. Берковица. В 16:30 часа, от храма ще се отправи Литийно шествие към централната зона на града и ще завърши в храм „Рождество Богородично“, където от 17:00 часа, ще бъде отслужена Празнична Вечерня в навечерието на големия християнски празник „Въведение Богородично“.

Датите за Литийните шествия в средищните градове на Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околии ще бъдат допълнително определени и оповестени.

Литийните шествия ще бъдат проведени при спазване на всички противоепидемични мерки.

Призоваваме православните християни в епархията да вземат участие в Литийните шествия.

Нека в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта за наша телесна и духовна полза и спасение.

Източник: Видинска св. митрополия

Снимка: Радио БНР-Видин

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...