Начало / Uncategorized / Гръцката православна църква с призив срещу хулите против Св. Причастие

Гръцката православна църква с призив срещу хулите против Св. Причастие

„Нека тук и сега всички, които си позволяват да намесват тайнството на Светото Причастие и коронавируса, да спрат“, това призова Св. Синод на Гръцката православна църква във връзка със смъртта на Негово Високопреосвещенство митрополит на Лангада Йоан и разпространяване сред журналистическите кръгове новини, в които се твърди, че именно изповядването на вярата му чрез Светото причастие, е довело до неговото заразяване с болестта.

Надяваме се много скоро Съюзът на атинските редактори на ежедневници (САРЕ) да сезира дисциплинарния си съвет и да изиска обяснение от всички онези, които унижават работата на журналистите, като предизвиква война срещу Църквата и отделни лица.

Светият синод най-вече коментира сериозната намеса, като подчертава, че “Светият синод на Гръцката православна църква с тъга установява, че някои определени средства за масова информация не спрират да нападат православните християни, клирици и вярващи, виждайки в тях идеологически враг”.

Впоследствие Св. Синод допълва:

“Освен изкривяването на думите на Църквата, напомняме, че  Гръцката църква, със своите канали за комуникация и комюникета: а) винаги строго спазва необходимите санитарни мерки както в, така и извън светите храмове, б) никога не е подкрепяла скептиците, отричащи пандемията, в) никога не е разпространявала детински и езически твърдения, че православните свещеници и християните, поради своята идентичност, не могат да се заразят от болестта.

Точно обратното – Светият Синод и неговите членове още от самото начало на пандемията  тясно сътрудничат с държавните власти в спазването на санитарните мерки, като изисква от всичките си клирици и верния народ да се придържат към ограниченията,  наложени от Правителството и научните работници. Подразбира се, че Църквата възприема като нещо важно значението и мисията на медицинската наука, което е отразено и в Светото Писание: “ Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал” (Прем. Сир. 38:1)”. С това се подчертава съществената роля на вярата в Бога, която е от решаващо значение за изцеляването на човек: “Синко, в болестта си не бивай небрежен, а се моли Господу, и Той ще те изцели.(Прем. Сир. 38:9)”.

Относно амбициозните манипулатори на общественото мнение, Светият Синод казва:

“Някои амбициозни обществени манипулатори нервно опитват да разнищват Светото Причастие, позовавайки се на противоречащи на науката и епидемиологията източници във връзка с разпространението на коронавируса и, без всякакво богословско или теоретично познание, говорят по въпроси за вярата, като изказват “догми”.

И понеже те самите не са  вярващи, а в една демократична страна религиозната свобода е гарантирана,  то те нямат право да изискват от държавата да категоризира Светото Причастие като “опасно за здравето”.

Най-вече обаче нямат право да се подиграват и приветстват смъртта на един наш събрат, понеже е бил клирик на Църквата, която те смятат за свой враг и противник.

“Отправяме гореща молба към всички да попречат на развитието на обществения расизъм, както и на нападките и обвиненията на боледуващите и починалите от КОВИД-пандемията по каквато и да е причина. Молим за въздържание и уважение към болните,  лекарите и медицинските сестри, както и към всички онези, борещи се за лечението на пострадали. Молим и всички за необходимото уважение към блаженопочившия Лагадински, Литийски и Рендински митрополит Йоан, който, в десетте си години пастирско служение, даваше всичко от себе си на всяко място, на което трябваше да бъде.

В заключение, Светият Синод казва: “Благочестивият народ на Гръцката православна църква продължава насред пандемията да се моли за здравето и живота на хората, докато клириците извършват Светата литургия, принасяйки безкръвна жертва на Бога “за всички, които ни мразят и обичат” и “за нашия живот и спасение”.

Превод: Асен Андонов

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...