Начало / Uncategorized / Почина митрополитът на Лангада Йоан

Почина митрополитът на Лангада Йоан

Днес внезапно е починал митрополитът на Лангада Йоан, информират гръцките медии. Той е бил положителен за новия коронавирус. 

Митрополит Йоан (Тасиас) е роден в Солун през 1958 г. Завършил е църковна академия през 1979 г. и катедрата по пастирско богословие в Солунския университет през 1982 г.

През същата година е ръкоположен за дякон в Солун и поема управлението на Младежката служба към епархията. През 1983 г. е ръкоположен за йеромонах и служи в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ до 1994 г. От 1983 г. служи като игумен на манастира „Св. Теодора“ в Солун, от 1994 г. служи като протосингел на Солунската митрополия. 

Избран е на 10 май 2010 г. от Св. Синод на Гръцката църква за митрополит на Лангада. Ръкоположен е за епископ на 16 май 2010 г. от архиепископа на Атина Йероним II.

Автор е на множество богословски статии и изследвания. Участвал е в Богословски конференции. Преподавал е в центровете за обучение по катехизис и в следдипломно образование на Светата митрополия в Солун.

В продължение на около 20 години той води радио и телевизионни предавания. Преподавал е и във Висшето църковно училище в Солун.

Вечна да бъде паметта му.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...