Начало / Новини / Икона на свети Мина за катедралния храм посрещат във Видин

Икона на свети Мина за катедралния храм посрещат във Видин

Икона на свети Мина за катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ посрещат днес във Видин, съобщи БНР.

Дарението е от собственичка на верига магазини. Иконата на светеца ще бъде посрещната от духовници и миряни в 16.30 часа до Речената гара, след което ще бъде отнесена с литийно шествие до храма. Иконата е богато украсена, с височина метър и половина. Изработена е от зографите Антония и Димчо Димчовски, чието дело е иконата на свети Димитър, дарена за празника на града, каза председателят на катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ архимандрит Самуил:

„Жената, която има желание да подари иконата, е пожелала да не бъде това някаква малка икона и  да не е образ, който е по-скромен. Пожелала е образът да бъде достолепен, великолепен, прекрасен. Иконата е нарисувана от едни от най-добрите зографи в България, и не само в България.“

От 17 часа в катедралния храм ще бъдат отслужени  тържествен водосвет и празнична вечерня. 

На 11 ноември, когато честваме паметта на свети Мина, от 8:00 часа ще започне празничната утреня. От 9 часа ще бъде отслужена Божествена литургия. Службата ще води Видински митрополит Даниил заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Велички епископ Сионий и духовенство от града и епархията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...