Начало / Новини / Румънската патриаршия подкрепя инициативи за насърчаване на раждаемостта

Румънската патриаршия подкрепя инициативи за насърчаване на раждаемостта

Румънската православна църква предприема различни инициативи за борба с ниската раждаемост. По-рано в парламента на северната ни съседка бе внесен и законопроект за създаването на национален ден за многодетните семейства.

„2020 г. бе обявена от Румънската патриаршия за година, посветена на пастирското обгрижване на родители и деца. Патриаршията приветства инициативата за създаване на ден на многодетните семейства, за да се подчертае значението на тези семейства за страната и да се признае официално техният принос за напредъка на обществото и икономиката“, каза депутатът Матео Добровие, който е и внесъл именно предложението в румънския парламент. 

Определянето на ден, посветен на многодетните семейства, отговоря на необходимостта от официално признаване и създаване на политики за обществена подкрепа на тези семейства.

„Големите семейства допринасят за балансираното развитие на обществото, подкрепата за раждаемостта и демографското възстановяване на всяка държава“, казва още румънският депутат. Той също така добавя, че големите семейства обикновено имат повече разходи, а през време на пандемията те стават доста уязвими. 

„Обявяването на национален ден на многодетните семейства ще популяризира семейните ценности и ще повиши обществената информираност за проблемите и нуждите на многодетните семейства“, допълва още той. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...