Начало / Новини / Затвор за мъже, задигнали пари и кръст от храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин

Затвор за мъже, задигнали пари и кръст от храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин

Извършители на кражба от православна църква „Св. Димитър Солунски“ във Видин са с наложени наказания по споразумение с прокуратурата, съобщава dariknews.bg.
 
Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Видин и защитата на подсъдимите Б.Р. и Б.Б., привлечени към наказателна отговорност за извършената от тях кражба, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

В периода от 18 ч. на 24.04.2020 г. до 8 ч. сутринта на следващия ден, Р. и Б., действайки в съучастие, срязали халка на катинар на входната врата в православна църква „Св. Димитър Солунски“ в гр. Видин. След като влезли вътре, чрез използване на ножица за рязане на метал, те взломили четири катинара на дървени кутии за дарения. Отнели от там дарени на църквата пари в размер от 3 060,84 лева. На тръгване взели и метален напрестолен кръст с разпятие.

В хода на разследването на случая извършителите на кражбата са били установени. Подсъдимите Б.Р. и Б.Б. са се признали за виновни за кражба на чужди вещи от църквата.

С определение на съда на двамата са били наложени наказания „лишаване от свобода“ в размер на една година за Б.Р., при първоначален „общ“ режим на изтърпяване, и една година и шест месеца за Б.Б. при „строг“ режим.

Снимка: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...