Начало / история / Помен за Неврокопския митрополит Борис

Помен за Неврокопския митрополит Борис

През 2020 г. ще се изпълнят 72 г. от кончината и 132 г. от рождението на Неврокопския митрополит Борис, трагично загубил живота си за вярата и Църквата през 1948 г. 

В периода 2-8 ноември всеки ден ще публикуваме текстове в памет на митрополит Борис, за да бъде паметта му припомнена на всички, които не го познават, както и на онези, които са добре запознати с делото и живота му. През 2016 г. Св. Синод започна процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис. 

Първият текст от поредицата е обява и новина за отслужената панихида по повод изпълването на една година от трагичната му кончина. Панихидата е отслужена от Пловдивския митрополит Кирил (впоследствие Български патриарх) в гр. Благоевград през 1949 г. 

***

ТЪЖЕН ПОМЕН

„В паметта на всички той остави незаличими спомени като мъдър наставник, горещ пред Бога молитвеник и усърден душепопечител. Той беше един от най-просветените наши архиереи. Неговите качества: трезвост, аскетизъм, рядко смирение, нестежание, високо идеалистическо настроение, завидна ерудиция, любов нелицемерна, съвест неподкупна, пламтяща ревност за благоденствие на Църква и народ – са му изплели нетленен венец над нравствения му светителски лик и ще го сочат на идните поколения като образцов архипастир. 

Овдовялото духовно паство още тъгува за скъпия си духовен баща и болезнено чувства неговата загуба. Сърцата на всички, които го познаваха, още се топят от болка и печал, сякаш са пронизани от същите куршуми, които скъсиха земния му път„. 

Годишнина от кончината на митрополит Борис

На 8 т.м. се навърши една година от трагичната кончина на Неврокопския митрополит Борис. По този случай в катедралния храм на Горна Джумая, където е погребан блаженопочиналия йерарх, била отслужена панихида от Наместника на овдовелия Неврокопски митрополитски престол, Високопреосвещение Пловдивски митрополит Кирил, в съслужение с протосингела на Неврокопска митрополия архимандрит Антоний, игумена на Рилския манастир архимандрит Варлаам и целия клир на Горна Джумая. Храмът бил препълнен от богомолци и почитатели на покойния архиерей. Митрополит Кирил произнесъл вдъхновено слово, в което обрисувал блаженопочиналия митрополит Борис като богослов, примерен служител на Църквата, опитен администратор и с ценни християнски добродетели духовник. 

Църковен вестник, бр. 39 и 40 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...