Начало / Новини / Патриарх Неофит: В Деня на народните будители молитвите на Българската църква са за всички съвременни будители

Патриарх Неофит: В Деня на народните будители молитвите на Българската църква са за всички съвременни будители

На 1-и ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден си спомняме за славното дело, борбения дух и вяра на духовните ни отци, предци и съзидатели на обществото и народа ни. 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи свое обръщение по повод Деня на народните будители. 

„Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност.

Делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания. Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух – за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България.

По молитвите на св. цар Борис-Михаил Покръстител, на Рилския пустинножител Йоан, на светите Седмочисленици, на свети Евтимий, патриарх Търновски, на преподобния Паисий Хилендарски, на свети Софроний Врачански и на всички просияли в светостта Божии угодници от българския род, Бог да милва и спасява всички нас!

Честит празник!

За много мирни, здрави и благословени от Бога години!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ“

Източник: Българска патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...