Начало / Новини / Първа архиерейска Литургия на Доростолския митрополит Яков

Първа архиерейска Литургия на Доростолския митрополит Яков

Радостен и трепетен бе съботният ден на 31.10 за църковното изпълнение на светата Доростолска епархия. В този ден Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков възглави първата си Св. Литургия в качеството си на епархийски архиерей.

Митрополит Яков бе посрещнат пред административната сграда на Доростолска епархия откъдето се образува литийно шествие до катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“. В храма архиереят бе посрещнат с тържествено многолетствие. На светата Трапеза с митрополит Яков се наредиха архиепископът на Констанца и Томис Теодосий, Тулчанския епископ Висарион, който бе и официален представител на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейскя митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприян, Врачанския митрополит Григорий, Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манистири, Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“, ст. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, духовници от Доростолска епархия и гости от различни епархии и манастири на БПЦ, а също така и от Румънската православна църква.

В края на богослужението с архипастирско слово към вярващите се обърна митрополит Яков. Той още веднъж благодари на Бог за това, че го е удостоил с велико служение и помоли всички да се молят усърдно, за да може да отговори на доверието, което му е гласувано. Всички вярващи пожелаха на новия си епархийски архиерей много здраве и дългогодишно служение, за да ги ръководи по пътя на спасението в Христа.

Източник: Българска патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...