Начало / Новини / Първа архиерейска Литургия на Доростолския митрополит Яков

Първа архиерейска Литургия на Доростолския митрополит Яков

Радостен и трепетен бе съботният ден на 31.10 за църковното изпълнение на светата Доростолска епархия. В този ден Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков възглави първата си Св. Литургия в качеството си на епархийски архиерей.

Митрополит Яков бе посрещнат пред административната сграда на Доростолска епархия откъдето се образува литийно шествие до катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“. В храма архиереят бе посрещнат с тържествено многолетствие. На светата Трапеза с митрополит Яков се наредиха архиепископът на Констанца и Томис Теодосий, Тулчанския епископ Висарион, който бе и официален представител на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейскя митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприян, Врачанския митрополит Григорий, Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манистири, Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“, ст. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, духовници от Доростолска епархия и гости от различни епархии и манастири на БПЦ, а също така и от Румънската православна църква.

В края на богослужението с архипастирско слово към вярващите се обърна митрополит Яков. Той още веднъж благодари на Бог за това, че го е удостоил с велико служение и помоли всички да се молят усърдно, за да може да отговори на доверието, което му е гласувано. Всички вярващи пожелаха на новия си епархийски архиерей много здраве и дългогодишно служение, за да ги ръководи по пътя на спасението в Христа.

Източник: Българска патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...