Начало / Новини / Църква е с тежки поражения след земетресение с магнитуд 6,7 на остров Самос

Църква е с тежки поражения след земетресение с магнитуд 6,7 на остров Самос

Силно земетресение бе усетено малко преди 14 часа. Епицентърът е в Средиземно море, но трусът е усетен и по високите етажи в София, съобщи БГНЕС. 

Епицентърът на труса е в Гърция, край Додеканезите (група гръцки острови). Додеканезите са група гръцки острови в Егейско море, близо до югозападния бряг на Турция. Засега няма информация за жертви.

Църквата „Св. Богородица“ в Карловаси е тежко пострадала, съобщи orthodoxianewsagency.gr. На публикувана снимка от Samos24.gr се вижда, че едната стена на храма е паднала. Все още обаче предстои оценка на щетите. 

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 6,7 и на дълбочина 5 километра, посочва Ройтерс. Според в. „Катимерини“ земетресението е било с магнитуд 6,6 по Скалата на Рихтер и е люляло източноегейския остров Самос. Трусове били усетени по целия път до гръцката столица, отстояща на близо 300 километра, съобщи Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина (NOA).

Епицентърът на труса е бил в района на Сеферихисар. Земетресението е било на дълбочина 16 километра.

Според Истанбулската сеизмологична обсерваторията Кандилли земетресението е било с магнитуд 6,8 и е било на дълбочина 11,8 километра, съобщава в.“Миллиет“. Земетресението е усетено в егейския и мраморноморския район на Турция, отбелязва вестникът, цитирано от БНР. Няколко минути след първоначалното земетресение е регистриран вторичен трус със сила 4,1 по Рихтер, допълват от националното радио. Земетресението е усетено доста силно в Гърция и в Западна и Южна Турция.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...