Начало / Новини / Почина Черногорският митрополит Амфилохий

Почина Черногорският митрополит Амфилохий

Тази сутрин в 8:20 часа в Черна гора е починал Черногорският митрополит Амфилохий, съобщава Сръбската патриаршия. 

От Патриаршията съобщават още, че архиереят се е причастил със св. Тайни Христови. Предстои публикуване на подробна информация за опелото и погребението на новопреставления архиерей. 

Митрополит Амфилохий е роден като Ристо Радович (Ристо Радовић) на 7 януари 1938 г. в село Баре Радович, Долно Мораче. Кръщелното му име е Ристо (Христо). След завършване на средно образование в родното си село отива в Белград, където постъпва в Духовната академия „Св. Сава“. Завършва Духовната академия през 1962 г. и продължава образованието си във Философския факултет на Белградския университет, специалност класическа филология.

След завършване на Философския факултет бъдещият митрополит продължава образованието си в Старокатолическия факултет в Берн, Швейцария. После заминава на обучение в Рим, а оттам – в Гърция, където прекарва седем години. Там приема монашество и е ръкоположен в свещенически сан. В Гърция той защитава докторска дисертация върху богословието на св. Григорий Палама. Последната година от пребиваването си в Гърция о. Амфилохий прекарва на Света гора. Оттам е изпратен в Париж, за да преподава в института „Св. Сергий“. През 1976 г. се завръща в Белград и става преподавател в катедрата по православна педагогика към Белградската духовна академия „Св. Йоан Богослов“ (1980 – 2005 г.).

През 1985 г. е ръкоположен за епископ на Банат и се премества в Вършац. През 1991 г. е избран за митрополит на Черногорско-Приморската, Зетско-Бърдската и Скендерската епархия и се премества в Цетине. Под неговото ръководство се възражда животът в епархията, възстановяват се много църкви и манастири. Значително се увеличава числото на бялото и черно духовенство. Започва издаването на списанието „Светогор“ и се развива активна книгоиздателска дейност. През 1992 г. се възстановява работата на закритата от комунистите през 1945 г. Духовна академия в Цетине.

След постъпването на патриарх Павел във Военно-медицинската академия в Белград на 13 ноември 2007 г. Архиерейския събор на Сръбската православна църква с решение от 15 май 2008 г. предава функциите на предстоятел на СПЦ на Светия синод, който е председателстван от митрополит Амфилохий. На извънредното заседание на Свещения синод на Сръбската православна църква на 16 ноември 2009 г. по повод кончината на патриарх Павел за местоблюстител на патриаршеския престол на СПЦ е избран Черногорско–Приморският митрополит Амфилохий (Радович).

Митрополит Амфилохий е член на съюза на писателите в Сърбия и Черна гора. Владее руски, гръцки, италиански, немски и френски език, вкл. двата класически латински и старогръцки.

Бог да го прости!

Вечна да бъде паметта му!

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...