Начало / Новини / Опелото на Черногорския митрополит Амфилохий ще бъде в неделя

Опелото на Черногорския митрополит Амфилохий ще бъде в неделя

Опелото и погребението на Черногорския митрополит Амфилохий ще бъде тази неделя, съобщава orthodoxianewsagency.gr

Заупокойните богослужения ще бъдат отслужени в храма „Възкресение Христово“ в Подгорица. Днес тялото на митрополита ще бъде пренесено в манастира „Рождество Богородично“ в старата столица на Черна гора – Цетине. В утрешния ден там ще бъде отслужена Заупокойна св. литургия. 

Причината за кончината на митрополит Амфилохий е сърдечна недостатъчност. Той преминаваше и през тежка пневмония причинена от коронавируса. Припомняме, че в началото на този месец митрополит Амфилохий се зарази с Covid-19 и бе приет за лечение. 

Гръцкият православен сайт orthodoxianewsagency.gr публикува и снимки на медицинския екип, който изпраща покойния митрополит. Медиците били развълнувани и мнозина са се разстроили от новината, че митрополит Амфилохий е загубил битката с болестта, тъй като той е „особено скъп човек за всички в Черна гора“. 

Временното управление на епархията ще бъде ръководено от еп. Йоаникий, който бе викариен епископ на митрополит Амфилохий. 

Черногорският митрополит Амфилохий свърза името си с голямата борба за запазване на православието и културното наследство в Черна гора. Той бе особено борбен в отстояване на истината и въпреки преследванията, клеветите и заплахите, той не се отказа и продължи своята борба за православната вяра. 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...