Начало / Новини / Анонимен дарител възроди храм в търговищко село, порутен и затворен за миряни повече от 10 години

Анонимен дарител възроди храм в търговищко село, порутен и затворен за миряни повече от 10 години

След като повече от десет години храмът „Св. Димитър“ в търговищкото село Подгорица бе затворен за служение, вчера е отворил врати изцяло обновен. Благодарение на анонимен дарител, в празничния ден черквата е посрещнала миряни, съобщи на БТА отец Бисер Христов.

„Почти се бях отчаял за този храм – толкова зле бе, че ни забраняваха да влизаме. Но Бог си намери хората и начин“, разказа свещеникът. По думите му, храмът е бил неизползваем, защото е имало опасност от срутване. Стените са били порутени, покривът – течащ и пропадащ.

Местното население – роми християни, държат на традициите и имат нужда от Божи дом. Но не можеха да го използват, каза Христов. Преди два месеца се появява дарителка, която не желае името й да бъде споменавано. Наема и бригада за възстановяването на черквата. С всеобщи усилия и голяма подкрепа от местните хора – част от тях мюсюлмани, организирани от кмета на селото Хюсеин Хюсеинов, всичко е готово дни преди Димитровден. „Това е обновен храм, но все едно е изграден отново“, говорят хората в селото с благодарност.

Остават довършителни дейности. Има нужда от нов иконостас, както и от богослужебни принадлежности. Ще бъде разкрита дарителска сметка. „Най-важното е свършено – смята отец Бисер Христов, ако се съберат около 10 000 лева, ще се направят козметичните ремонти, ще подменим и църковната утвар“.

Черквата „Св. Димитър“ в Подгорица е една от шестте, носещи името на светеца, в Търговищката духовна околия.

Източник: bta.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...