Начало / Новини / Днес Св. Синод избира новия Доростолски митрополит

Днес Св. Синод избира новия Доростолски митрополит

Днес в синодалната палата ще се проведе Каноничният избор за нов Доростолски митрополит. 

На вчерашното си заседание Св. Синод разгледа писмо на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, с приложен протокол и изборни книжа на Доростолски епархийски избирателен събор от проведения на 18.10.2020 г. избор за епархийски митрополит на Доростолска епархия и реши, че одобрява изборната преписка за проведения Епархийски избор и той може да бъде проведен по надлежния ред. 

Св. Божествена литургия в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ ще бъде отслужена от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, а след това ще се пристъпи и към самия избор. Във връзка с епидемичната обстановка в страната на днешното си заседание Св. Синод реши в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ и сградата на Св. Синод, по време на богослужението и при провеждане на избора за нов Доростолски митрополит, да не бъдат допускани други лица. Там ще бъдат само архиереите на Св. Синод, участващи в избора; свещенослужителите и църковните певци, участващи в богослужението, както и членовете на Доростолския епархийски съвет.

Представители на средствата за масова информация ще бъдат допуснати в приемния салон на Св. Синод при посрещане на новоизбрания Доростолски митрополит.

Припомняме, че на 18 октомври в гр. Силистра се проведоха епархийските избори, на които бяха излъчени Константийски еп. Яков и Велички еп. Сионий. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...