Начало / Новини / Днес Св. Синод избира новия Доростолски митрополит

Днес Св. Синод избира новия Доростолски митрополит

Днес в синодалната палата ще се проведе Каноничният избор за нов Доростолски митрополит. 

На вчерашното си заседание Св. Синод разгледа писмо на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, с приложен протокол и изборни книжа на Доростолски епархийски избирателен събор от проведения на 18.10.2020 г. избор за епархийски митрополит на Доростолска епархия и реши, че одобрява изборната преписка за проведения Епархийски избор и той може да бъде проведен по надлежния ред. 

Св. Божествена литургия в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ ще бъде отслужена от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, а след това ще се пристъпи и към самия избор. Във връзка с епидемичната обстановка в страната на днешното си заседание Св. Синод реши в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ и сградата на Св. Синод, по време на богослужението и при провеждане на избора за нов Доростолски митрополит, да не бъдат допускани други лица. Там ще бъдат само архиереите на Св. Синод, участващи в избора; свещенослужителите и църковните певци, участващи в богослужението, както и членовете на Доростолския епархийски съвет.

Представители на средствата за масова информация ще бъдат допуснати в приемния салон на Св. Синод при посрещане на новоизбрания Доростолски митрополит.

Припомняме, че на 18 октомври в гр. Силистра се проведоха епархийските избори, на които бяха излъчени Константийски еп. Яков и Велички еп. Сионий. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца от ДГ „Надежда“ Елхово се поклониха пред св. Ефрем Нови

Група „Щурче“ от Детска градина „Надежда“ Елхово, посети местния храм „Св. Димитър Мироточиви“ и се ...