Начало / Новини / При мерки срещу разпространението на Covid-19 ще протече празникът на св. Димитър Басарбовски

При мерки срещу разпространението на Covid-19 ще протече празникът на св. Димитър Басарбовски

Духовните тържества в Румъния, по повод празника на св. Димитър Басарбовски, ще се проведат в периода 25-27 октомври, при стриктно спазване на санитарните и медицински изисквания и мерки срещу разпространениено на коронавируса. 

От Румънската патриаршия съобщават, че празникът на св. Димитър Нови, както наричат св. Димитър Басарбовски в северната ни съседка, ще се проведе при максимално спазване на санитарните правила, ред и защита. Вярващите в Румъния, които желаят да се поклонят на мощите на светеца ще трябва да го направят при определени условия: Спазване на 1.5 м. разстояние един от друг, маски и други предпазни средства. Влизащите и излизащите от Патриаршеската катедрала ще бъдат разделени в две различни колони, така че да се препятства струпване на много хора на едно място. 

Румънската църква проведе и интензивна кампания за повишаване на осведомеността относно хигиенно-санитарните правила. Броят на духовниците, които ще участват на празничните богослужения е ограничен, както и броят на църковните певци. 

Тържествата за празника ще започнат още утре с отслужването на св. Божествена литургия и поставянето на св. мощи на св. Димитър Нови за поклонение. На 27 октомври Божествената литургия ще отслужи Румънския патриарх Даниил. Заради мерките само 200 души ще могат да присъстват на тържествените богослужения. Службите в трите празнични дви ще бъдат излъчени на живо от църковната телевизия Тринитас, за да могат повече хора да станат съпричастни на духовната радост. 

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ ще бъде представена в Унгария

Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН (ИБЦТ–БАН) получи покана от Българския културен ...