Начало / Новини / Предстоятелят на Православната църква на Чешките земи и Словакия с призив за молитва срещу пандемията

Предстоятелят на Православната църква на Чешките земи и Словакия с призив за молитва срещу пандемията

Прешовският архиепископ Ростислав, който е и предстоятел на Православната църква на Чешките земи и Словакия призова свещенството и вярващите усилено да се молят на Бога за прекратяването на пандемията, изцелението на болните и за покой на починалите. 

„Нека се молим на Бога за ранния край на пандемията, изцелението на болните и покоя на починалите. Моля за лекарите, фелдешерите и всички, които се борят с епидеията по какъвто и да е начин. Моите всекидневни молитви са за тях, но и за вас – духовенството и вярващите в нашата Църква, за да устоим заедно на това изпитание“, се казва в съобщението на архиепископ Ростислав. 

„Въпреки че не мога да прегърна и благодаря лично на всички духовници и вярващи от Православната църква в Чехия и Словакия, бих искал да изкажа своята благодарност за отговорността и отдадеността, които проявихте досега, както и за безбройните примери за духовно геройство, любов и смирение“, казва още архиепископът в своето послание. 

Архиепископ Ростислав казва още, че паниката, притеснението и истерията са изключително вредни. По думите му православните християни трябва да се стремят към силна вяра, надежда и доверие в държавните власти, които се борят с пандемията. В края на своето послание той още веднъж изказва надеждата си ситуацията в света да се промени към по-добро. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...