Начало / Новини / Миряни помагат с доброволен труд и средства за поддръжката на Зелинския манастир

Миряни помагат с доброволен труд и средства за поддръжката на Зелинския манастир

От няколко дни, близо до входната врата на манастира „Рождество на Пресвета Богородица“, е поставена иконата, изобразяваща сцената Рождество на Св. Богородица. Тя е изрисувана върху черен мрамор. До нея, върху плоча от същия материал, е написана Господнята молитва „Отче наш“.

Тези инициатива е осъществени от миряни, които с доброволен труд и средства, кой с колкото може, помагат за поддръжката на манастира на Ботевград, разположен в местността Комката във вилна зона Зелин. 

Желанието на доброволците е светата обител да се превърне в спретнато, приятно и красиво място, което да привлича все повече поклонници от близо и по-далеч.  

„Посещавайте манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в Зелин! Вашата скромна лепта ще бъде използвана рационално и добросъвестно“, призовават те. 

Вратата на манастира е широко отворена целодневно. Параклисът също не се заключва за хората, които се отбиват, за да отправят молитва и да запалят свещ за здраве. Ако сте решили просто да поседите в манастирския двор и да се насладите на спокойствието там, може да го направите без да се опасявате, че някой ще Ви направи забележка.  

Историята на обителта „Рождество на Пресвета Богородица“ започва през Средновековието.Тогава Зелин влиза в рамките на феадоланото владение, на което управител е Севаст Огнян, приближен на цар Иван Шишман. 

Източник: botevgrad.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...