Начало / Новини / Дарители спасиха от разруха храма в с. Мийковци

Дарители спасиха от разруха храма в с. Мийковци

Преди 125 лета хората от село Мийковци издигнали църква – на високо и лично място, да я огрява слънцето, да блести отдалече. Построили я доброволно – за полза роду. С голям мерак работили местните майстори, с волски коли карали материалите, дялали и редили камък по камък…

Станала църквата – за вяра и закрила на хората. Зографи от Търново и София я изписали, а иконостоса и иконите си закупили мийковчани. 193-ма родолюбиви люде са вписани в поименен списък на дарителите, запазен и до днес. В архива на никоя друга църква в Еленска духовна околия, които наброяват 32, не съществува толкова подробен и дълъг списък на дарители, разказват от общината.

Скромен надпис на входа на храма свидетелства за годината – 1895-а, и за строителя – майстор Никола (КоляЧ Генчов. За патрон и покровител избрали Архангел Михаил, изобразен с меч в ръка, копие с бяла хоругва и кръст.

„Имало е времена, когато Мийковци било пълно с хора, раждали се деца. Празници, сватби, кръщавки – все в църквата ставали. После дойде друго време, когато храмът затвори врати, селото започна да опустява, а църквата да се руши. Протече покривът, дъждът изми стенописите, а един ден силен вятър отнесе и дограмата“, разказва кметският наместник на селото Евгения Кандева.

„За наша радост намериха се добри хора, които да помогнат с труд и пари, по примера на предците ни.

По инициатива на общината в Елена и със съдействието на църковното настоятелство при храма организирахме дарителска кампания, която започна преди шест години. Още тогава в училището за изучаване на английски език на Виолета Чушкова събраха дарение, благодарение на което се направиха неотложните ремонти. Любен Иванов, който вече не е между живите, бе постоянен дарител. Майстор Никола Ралчев и синът му Николай направиха с голяма отстъпка нова дограма на храма. Един способен млад човек – Иван Любчев пипна покрива и дъждът спря да вали в църквата. Миналото лято, пак той, направи ремонт и на камбанарията. Материала за нея пък предостави безвъзмездно фирмата на Стоян Стоянов от Елена“, разказва тя.

Кметският наместник благодари на хората, дарили и помогнали от сърце. За малцината местни, останали във високопланинското село, те са като белите лястовици – знак на надежда и вяра в доброто.

Днес църквата в Мийковци отново е отворена за сватби и кръщенета, вече има и свещеник, който извършва богослуженията и ритуалите – отец Георги от манастира в съседното село Буйновци. Наскоро Николета и Николай от Горна Оряховица избраха да кръстят в обновения храм малката си дъщеричка Вероника.

Източник: Кмета БГ

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца от ДГ „Надежда“ Елхово се поклониха пред св. Ефрем Нови

Група „Щурче“ от Детска градина „Надежда“ Елхово, посети местния храм „Св. Димитър Мироточиви“ и се ...