Начало / Новини / Започна съдебен процес срещу митрополита на Корфу Нектарий

Започна съдебен процес срещу митрополита на Корфу Нектарий

Започна съдебен процес срещу митрополита на Корфу Нектарий. Митрополитът бе оправдан на първа инстанция, но процесът продължава и днес. 

Обвинението на митрополит Нектарий е повдигнато заради негова проповед на 25 март, в която той прикани вярващите да отидат на църква въпреки забраните, които тогава бяха наложени в южната ни съседка. Делото на митрополит Нектарий трябваше да се гледа на 25 май, но поради това, че съдилищата останаха затворени до 31 май, гледането му започна на по-късен етап. 

Пристигайки в съдебната зала, митрополитът разговаря с медиите, като заяви че благодари на духовенството и вярващите от Корфу, които го подкрепят, както и на журналистите, че отразяват случая. „Днес църквата е съдена в мое лице“, каза той. 

Митрополит Нектарий е обвинен и заради това, че в деня на св. Спиридон е направил литийно шествие с повече на брой християни, отколкото бе допуснато от властите. На делото присъстваха и духовници, за да изразят подкрепата си към митрополит Нектарий. Молебен бе отслужен и пред мощите на св. Спиридон Тримитунтски. Адвокатът на митополита пък заяви, че той не е нарушил никакви закони със своя призив, а е отправил покана и допълни, че митрополит Нектарий е правил това, което повелява неговата съвест, като йерарх и митрополит. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...