Начало / Новини / С подпорна стена и мрежи укрепват срутището преди Рилския манастир

С подпорна стена и мрежи укрепват срутището преди Рилския манастир

Укрепителните и обезопасителни работи на срутището при 27-ми км на пътя за Рилския манастир напредват, съобщава БНР.

Дейностите се изпълняват по график, с необходимите темпове. Ако времето позволи и няма сериозни валежи, се очаква укрепителните дейности да завършат до края на ноември т. г. На финален етап е изграждането на стоманобетонната т. нар. джоб стена с дължина 150 м и височина 4,10 м и анкери към нея. До момента са изпълнени 130 метра и остават 20 метра за завършването й, каза за Радио Благоевград Иван Данев-технически ръководител на фирмата, която извършва укрепването на срутището. 

След като приключи изграждането на укрепителната подпорна стена, ще се монтира преградата за предпазване от падащи камъни. Тя ще е с височина 3 метра. Ще се изпълни стабилизация и протовоерозионни мерки на ската над пътя посредством геокомпозирана армирана рогозка, покрита със стоманена мрежа. Закрепването им ще е със стоманени анкери и монтажни скоби от арматурно желязо. Ще бъде възстановен пътният участък като ще се монтира нова мантинела.

Осигурените средства по договора за проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи е 6,4 млн. лв. с ДДС, информираха от АПИ.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...