Начало / Новини / Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Наскоро в Изворския манастир е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата на обителта. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни.

Архимандрит Василий е игумен на манастира вече 14 години и с много труд и лишения успява да го промени. Сега има нужда от помощ за почистване на растителността около манастира, за да придобие и отвън добър вид. За целта той осигурява превоз и обяд на доброволците, които се надява да събере. 

„Ремонтът на манастира стана по европейски програми. Кандидатствахме и успяхме да спечелим проекти, и стана ремонта… Ремонта бе осъществен на няколко етапа. Първо ремонтирахме църквата. Стенописите в нея също са реставрирани… Монашеската сграда е с още един етаж. Стаите са обзаведени с нова мебел и когато идват поклонници, да има условия за тяхното оставане и пребиваване… Имам нужда сега от малко доброволческа помощ. Да се почисти около манастира. Приканвам всички, които желаят, в събота, 24 октомври, да дойдат в манастира. Работата не е тежка, но си иска работни ръце, а аз съм сам. Осигурил съм превоз и ще ги чакам. Това може да стане и традиция за в бъдеще…“, каза архимандрит Василий.   

Поканата за почистване е за събота – 24 октомври. Сборен пункт на доброволците- в 9.00 часа пред сградата на СУ „Цар Симеон Велики“ във Видин, автобусът потегля в 9.30 часа. За доброволците е осигурен обяд. Прибирането обратно е в 17 часа. 

Интервюто на архим. Василий за БНР може да чуете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...