Начало / Новини / Иконата с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови пристига в Айтос за празниците на града

Иконата с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови пристига в Айтос за празниците на града

С благословението на Сливенския митрополит Иоаникий, иконата на на свети Ефрем Нови с частица от светите му мощи пристига на 24 октомври в храм „Св. Димитър“ в Айтос.

Посрещането на иконата на светия великомъченик и чудотворец Ефрем Нови ще бъде в 9:00 часа сутринта и ще бъде изложена за поклонение в храма само на 24 октомври, през целия ден. В 18.00 часа пред иконата ще бъде отслужен Молебен за здраве и душевно спасение…

Точно в 19.00 часа, в салона на НЧ „Васил Левски 1869“ ще бъде прожектиран филмът „Светецът светкавица“, посветен на свети Ефрем Нови Чудотворец. Всеки, който желае, може да присъства на този голям духовен празник в Айтос. За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага. Филмът разказва за ангелския живот, който е водил и разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови.

В лентата участват двама гръцки митрополити на Трикала Хризостом и на Кифися Кирил. В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за: изцеления, връщане към живота, възстановяване от психическо заболяване и т.н. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й. Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие.

Автор, оператор и режисьор е Ангел Бончев. Тук може да видите откъс от филма „Светецът светкавица”, който е озвучен от народната артистка, госпожа Емилия Радева:

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...