Начало / Новини / Дарителска кампания за набиране на средства за построяването на параклис в Мальовица

Дарителска кампания за набиране на средства за построяването на параклис в Мальовица

В местността „Меча поляна“, в туристическия комплекс „Мальовица“, на мястото където се изгражда параклис посветен на Св. Йоан Рилски, архиерейският наместник на самоковската енория Михаил Колев отслужи молебен за здраве и за избавление от коронавируса и освети корбан, раздаден на десетки любители на планината и туризма, съобщи БНР.

Инициативата е на сдружение „Мальовица 2013“, което със средства от дарители изгражда параклиса, съобщи за „Хоризонт“, председателят му Рая Мирчева.

„Направихме всичко това, защото е празник на свети Иван Рилски, покровителя на България. После природата много дава, но и много взeма. От природата никой не е по-силен и решихме сред природата да дадем този корбан, като война срещу Covid-19″.

След молитвата, планинският спасител и алпинист Александър Мирчев тръгна пеш към Рилския манастир през връх Мальовица, за да занесе китката от водата, която беше осветена, вълнени чорапи и бяла кърпа като подарък в манастира за свети Йоан Рилски, разказа Мирчева.

Сред участниците в инициативата беше и известният български алпинист, покорил Еверест, Методи Савов.

„Просто ме заинтригува нейната покана. Този параклис  би било нещо много интересно тук да се направи, още повече, че той ще бъде и мемориал  за хората, които завинаги са останали в планината.“

От сдружение „Мальовица 2013“ съобщиха, че е започнала дарителска кампания за набиране на средства за построяването на параклиса „Св. Йоан Рилски“ чрез изпращане на  SMS с текст DMS RILA на номер 17 777.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...