Начало / Новини / Александрийският патриарх отслужи Маркова св. Литургия в Кайро

Александрийският патриарх отслужи Маркова св. Литургия в Кайро

Александрийският патриарх Теодор II отслужи вчера последование на Маркова св. Литургия в манастира „Св. Георги“ в Кайро, съобщава orthodoxianewsagency.gr

Св. Литургия бе отслужена не в храма на манастира, а на гробовете на мъчениците, положени в двора на обителта. 

Литургичното последование, достигнало до нас под името „Литургия на св. апостол и евангелист Марк, ученик на св. Петър“, е една от най-главните и най-стари литургии на Египетската и Александрийска църква, обяснява в свое изследване архим. проф. Авксентий, преподавател в специалност „Теология“ в ПУ „Преп. Паисий Хилендарски“.

Тясно свързана с този географски район, тя се оформя като типичен представител на александрийския тип Литургия и като оригинален текст или в превод е употребявана от създаването ѝ до ХII-ХIII век. Извършвана е лично или е споменавана в писанията на множеството св. отци и църковни писатели, като св. Атанасий Велики, св. Макарий, св. Кирил Александрийски, Созомен, Евагрий и други. От Египет употребата ѝ се предава в Синай, Етиопия и православните общности в южната част на Италия и остров Сицилия. Паралелно с Литургията на св. апостол Марк са били в употреба и другите две александрийски литургии – на св. Василий и на св. Григорий, а също и Иерусалимската литургия на св. апостол Яков, както и двете византийски литургии – на св. Василий Велики и на св. Иоан Златоуст.

Цялото изследване може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Андрей Първозвани

Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след ...