Начало / Новини / Софийската духовна семинария отбеляза патронния си празник

Софийската духовна семинария отбеляза патронния си празник

Тържествено премина патронният празник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в деня на чествания всебългарски покровител, съобщи Официалният сайт на Св. Синод.

Божествената св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който бе в съслужение с архим. Пахомий, ректор на духовното училище, ик. Кирил Дидов, свещ. Козма Поповски, свещ. Стоян Димитров и дяконите Слави Спасов и Цоло Кривачки. В края на утринното богослужение за четци и певци на Българската православна църква бяха постригани ученици от осми клас, както и обучаващи се в паралелния курс на духовното училище.

Песнопенията на празничното богослужения бяха изпълнени от петокурсниците под ръководството на д-р гл. ас. Любомир Игнатов. Проповед за празника и подвижническия живот на преподобния Йоан Рилски прочете ученикът от пети курс Марио Стоименов.

„Преподобните отци винаги са се старали да бъдат смирени, защото са разбирали, че покаяние и подвиг без смирение не е възможен. Заветът на св. Йоан започва с признание, че той е най-последен от всички. Този толкова дивен светец, който извършва толкова много чудеса и днес, нарича себе си най-последен между всички човеци. Ако отнесем това в днешната съвременност колко много хора се стремят да бъдат най-първи, а св. Йоан е най-последен. Имаме един толкова велик светец за България, просиял в целия православен свят и почитан от вярващи и невярващи. Той нарича себе си най-последен, а ние се стремим да бъдем най-първи. В тази трагичност на това стремление се проявява цялата човешка изменчивост и жалкост на човешкото създание, което забравя, че е богообразно и забравя, че вървенето напред и нагоре е свързано именно с това чувство на дълбоко смирение“, каза в словото си митрополит Йоан.

Той благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП за благословението той да отслужи Божествената св. Литургия.

„Напълно осъзнаваме вашето притеснение от това, което споходи не само нас, но и целия свят – вредоносното поветрие на коронавируса. Тук се проявиха много неща, твърде специфични, в нашето общество. Всички сложихме маски и много маски паднаха и се видя кой на каква основа стои. По въпроса на св. Причастие се изказаха много хора. Много от тях компетентни и голяма част от тях дълбоко некомпетентни по най-същественото и съкровено тайнство в св. Църква – Св. Евхаристия. Човекът бе призован да остане сам със себе си. Да остане в своя дом и в това оставане сам със себе си, тези които бяха мъдри успяха да видят себе си. Тези, които изпаднаха в дълбока паника и притеснение много загубиха. Онези обаче, които видяха себе си, разбраха това, че човекът не е най-могъщото творение. Мястото на човека не е на мястото на Богочовека Христос. Това трябва да бъде дълбоко осмислено от всички нас. Нашата религия е Христоцентрична и нашето живеене е около Господ Иисус Христос“, каза още митрополит Йоан.

Варненският митрополит прочете и позравителния адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в който се казва: „В лицето на преподобния Рилски чудотворец Йоан имате най-добрия духовен наставник, верен небесен застъпник и свят покровител за вас и за делото, на което сте се посветили. Изучавайте задълбочено живота и делото на Рилския подвижник и свято подражавайте на неговия пример, като следвате неговия завет към православния български род, и така ще изпълните добре закона Христов и ще принесете богат плод на Божията нива, която ви очаква да отдадете на нея силите си и даруваните ви от Бога таланти“.

Архим. Пахомий благодари, от името на преподавателския колектив и учениците, за тържественото богослужение, възглавено от митрополит Йоан. Той обърна внимание и на това, че в дни като днешните духовният труд е от особено важно значение за живота на православния християнин. Ректорът на Софийската семинария поздрави митрополит Йоан и с неговия имен ден, който той отбелязва на празника на преподобния Йоан Рилски.

В края на богослужението бе изпято многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод и всички православни християни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...