Начало / Новини / Бюст-паметник на Неврокопския митрополит Борис бе открит в Будапеща, Унгария

Бюст-паметник на Неврокопския митрополит Борис бе открит в Будапеща, Унгария

По случай Деня на българо-унгарското приятелство в двора на българската църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща бе открит бюст-паметник на Неврокопския митрополит Борис.

На 31 май 1931 година митротолит Борис, тогава като Стобийски епископ, полага основния камък на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща. 

Министърът на Външните работи Екатерина Захариева удостои  Светла Кьосева – директор на Българското училище за роден език (в периода от 2004 до 2019), Симеон Варга – български застъпник в унгарския парламент, д-р Данчо Мусев – председател на Българското републиканско самоуправение в Унгария и Димитър Танев – председател на Дружеството на българите в Унгария със Златен почетен знак по повод 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Унгария за техния принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения, както и за популяризирането на достиженията на българската духовност, наука и култура в Унгария.

Тържественото събитие бе предшествано от Божествена св. Литургия, на която присъства и зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. 

Припомняме, че през 2016 г. Св. Синод на БПЦ-БП започна процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис, зверски убит, на рождения си ден, през 1948 г. от ръката на низвергнат свещеник. 

Снимки: Bolgár Országos Önkormányzat Българско републиканско самоуправление

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...