Начало / Новини / В следващите две недели ще се проведат изборите за Доростолски митрополит

В следващите две недели ще се проведат изборите за Доростолски митрополит

В неделя 18 октомври, в гр. Силистра ще се проведат епархийските избори за нов Доростолски митрополит. Излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се съберат в катедралния храм на града „Св. ап. Петър и Павел“, съобщава официалният сайт на Св. Синод.

Изборният ден ще започне с отслужването на св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овдовелия митрополитски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

След богослужението епархийските избиратели от духовните околии на епархията – ще се оттеглят в сградата на Доростолска св. митрополия и след молитва към Бога, ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия Синод листа на достойните епископи – кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва следните епископи: Велички Сионий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим и Константийски Яков.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

Ако Св. Синод на заседанието си на 24 октомври, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя – 25 октомври – ще се състои и Каноническия избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Доростолски митрополит.

Източник: Българска Патриаршия (https://www.bg-patriarshia.bg) 

За Ангел Карадаков

Виж още

В Кюстендил ще се проведе „Празник на православния дух и традиции“

Миналата седмица в Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил бе проведена работна среща по повод организирането ...