Начало / Новини / Почина Италианският митрополит Генадий от Вселенска патриаршия

Почина Италианският митрополит Генадий от Вселенска патриаршия

Днес е починал митрополитът на Италия на Вселенска патриархия Генадий, съобщиха от митрополията.

Митрополитът е роден на 8 юли 1937 г. Началното си образование завършва в родния си Кремасти, Родос. Учи в църковното училище в Патмиада, а след това завършва и богословското училище в Халки. 

Ръкоположен е за дякон на 16 април 1960 г. в Халки, а след това е изпратен на служение в Неапол, Италия от Вселенския патриарх Атинагор. В периода 1961-1996 е служил като дякон, свещеник и след това като епископ в Неапол, като е обслужвал духовните нужди на гръцката православна общност там. 

Завършва социология и психология в университета в Неапол, както и Папското богословско училище в Южна Италия, където му е присъдена и научната степен доктор – през декември 1970 г. Темата на дисертацията му е „Приносът на Вселенска патриаршия за единството на християните“. През март 1999 г. е удостоен д сокторска степен от Солунския университет. 

В своята работа в Италия той развива забележителна църковна и духовна дейност. През годините е получил множество награди за развиване на духовните православни устои в римокатолическата страна. Участва активно в научни конференции и църковни мисии и събития. 

На 26 август 1996 г. е избран за митрополит на Италия, интронизацията се състояла на 27 октомври същата година в църквата „Св. Георги“ във Венеция. През своето служение митрополит Генадий основава 65 енории, ръкополага множество духовници. Основал е пет манастира, възстановява и гръцкия манастир „Св. Георги“ във Венеция и успява да го превърне в център за богослужебни и духовни срещи. 

Вечна да бъде паметта му! 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книга за добричкия храм „Св. Георги Победоносец“

Излезе от печат книгата на добруджанският краевед и общественик Георги Казанджиев и свещеник Веселин Василев ...