Начало / Новини / Почина Италианският митрополит Генадий от Вселенска патриаршия

Почина Италианският митрополит Генадий от Вселенска патриаршия

Днес е починал митрополитът на Италия на Вселенска патриархия Генадий, съобщиха от митрополията.

Митрополитът е роден на 8 юли 1937 г. Началното си образование завършва в родния си Кремасти, Родос. Учи в църковното училище в Патмиада, а след това завършва и богословското училище в Халки. 

Ръкоположен е за дякон на 16 април 1960 г. в Халки, а след това е изпратен на служение в Неапол, Италия от Вселенския патриарх Атинагор. В периода 1961-1996 е служил като дякон, свещеник и след това като епископ в Неапол, като е обслужвал духовните нужди на гръцката православна общност там. 

Завършва социология и психология в университета в Неапол, както и Папското богословско училище в Южна Италия, където му е присъдена и научната степен доктор – през декември 1970 г. Темата на дисертацията му е „Приносът на Вселенска патриаршия за единството на християните“. През март 1999 г. е удостоен д сокторска степен от Солунския университет. 

В своята работа в Италия той развива забележителна църковна и духовна дейност. През годините е получил множество награди за развиване на духовните православни устои в римокатолическата страна. Участва активно в научни конференции и църковни мисии и събития. 

На 26 август 1996 г. е избран за митрополит на Италия, интронизацията се състояла на 27 октомври същата година в църквата „Св. Георги“ във Венеция. През своето служение митрополит Генадий основава 65 енории, ръкополага множество духовници. Основал е пет манастира, възстановява и гръцкия манастир „Св. Георги“ във Венеция и успява да го превърне в център за богослужебни и духовни срещи. 

Вечна да бъде паметта му! 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...