Начало / Новини / Празникът на св. Петка в Яш, Румъния, в снимки

Празникът на св. Петка в Яш, Румъния, в снимки

Традиционно празникът на св. Петка Търновска събира милиоди православни християни в северния румънски град Яш. 

Тази година обаче честването на празника бе малко по-особено заради пандемията от коронавирус. Местните власти призоваха хората, които не са от региона да не отиват да поклонение пред чудотворните мощи на св. Петка, което предизвика реакцията на митрополит Тофан (тук).

Въпреки забраните стотици бяха християните, които съучастваха на празничното богослужение в сряда. В своето слово митрополит Теофан каза, че „наличието на епидемия в живота ни, ни поставя пред въпроси, които не можем да избегнем. Обикновени хора и лидери, няма как да не мислим върху това, което се случва. Не можем да не се питаме къде сме сгрешили, какво сме могли да направим и не сме направили… Състоянието на духовна бдителност често се заменя с апатия, което ни прави уязвими и неподготвени за изпитанието, през което преминаваме.

Усещането за самота се е вкоренило особено в душите ни.

Безпокойството в сърцата също. Станахме подозрителни и недоверчиви, отношенията между хората и институциите се обтегнаха и тези неща не правят нико друго, освен да увеличават страданието е да намалят шанса ни за бързо възстановяване… Във времена на радост вярващите идваха пред мощите на св. Петка, за да благодарят; по време на суша св. мощи преминаваха през безводните полета и дъждът не преставаше да вали. По време на чумата светицата приемала всички, укрепвала ги и ги благославяла. Има безброй свидетелства на онези, които са намирали до нейните мощи лек за болестите, мир в духовния смут, отговори на трудни въпроси, ясна посока в изкривения житейски път“, каза още митрополит Теофан. 

Предлагаме ви снимки от румънския православен сайт doxologia.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...