Начало / Новини / Ценни мощи бяха посрещнати в столичния храм „Света Петка“

Ценни мощи бяха посрещнати в столичния храм „Света Петка“

Днес бяха посрещнати частица на Светия кръст Господен и мощите на св. Петка и на св. Екатерина в столичния храм „Света Петка“ в квартал „Орландовци“, съобщава Стандарт. 

В храма не са имали мощи на светии, за това духовниците отправили молба до ръководството на Доростолска епархия. Временно управляващият епархията Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний откликнал на молбата. Светините ще бъдат поставени в специална мощехранителница и ще бъдат изложени за поклонение в храма  „Св. Екатерина“, намиращ се в същия двор. Ценен подарък за празника от анонимен ктитор е и икона на Света Петка, зографисана от гръцки майстор.

Тържествената литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийската епархия, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и  храмовото духовенство.

Днес се открива и новопостроения енорийски център към храма. В него ще има  неделно училище, магерница и място за посрещане на гости. Три стаи ще бъдат предоставяни безплатно на духовници от провинцията, които са дошли по лични или служебни дела в столицата. Храмът бе обновен изцяло през последните години, а на 1 юли 2019 г. в храма бе посрещната чудотворната икона „Св. Богородица Скоропослушница“, която е изработена в Света гора от монаси в манастира Дохиар.

А на 24 ноември  2018 г. в двора й  бе осветен и храмът „Св. Екатерина“. Утре и много църкви в България, носещи името на св. Петка Българска, ще отбележат своя храмов празник.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на ...