Начало / Новини / Ценни мощи бяха посрещнати в столичния храм „Света Петка“

Ценни мощи бяха посрещнати в столичния храм „Света Петка“

Днес бяха посрещнати частица на Светия кръст Господен и мощите на св. Петка и на св. Екатерина в столичния храм „Света Петка“ в квартал „Орландовци“, съобщава Стандарт. 

В храма не са имали мощи на светии, за това духовниците отправили молба до ръководството на Доростолска епархия. Временно управляващият епархията Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний откликнал на молбата. Светините ще бъдат поставени в специална мощехранителница и ще бъдат изложени за поклонение в храма  „Св. Екатерина“, намиращ се в същия двор. Ценен подарък за празника от анонимен ктитор е и икона на Света Петка, зографисана от гръцки майстор.

Тържествената литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийската епархия, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и  храмовото духовенство.

Днес се открива и новопостроения енорийски център към храма. В него ще има  неделно училище, магерница и място за посрещане на гости. Три стаи ще бъдат предоставяни безплатно на духовници от провинцията, които са дошли по лични или служебни дела в столицата. Храмът бе обновен изцяло през последните години, а на 1 юли 2019 г. в храма бе посрещната чудотворната икона „Св. Богородица Скоропослушница“, която е изработена в Света гора от монаси в манастира Дохиар.

А на 24 ноември  2018 г. в двора й  бе осветен и храмът „Св. Екатерина“. Утре и много църкви в България, носещи името на св. Петка Българска, ще отбележат своя храмов празник.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...