Начало / Новини / Събраха парите за реставрация на икони в 150-годишна църква

Събраха парите за реставрация на икони в 150-годишна църква

24 000лв са събрани в благотворителната акция за реставриране на иконописите на 150-годишната църква „Св, Св. Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец, съобщава БНР.

Дарител, пожелал да не се оповестява името му, се е включил с 15 000лв и така става възможно да започне същинската част по реставрацията. Проектът вече е одобрен и от Сливенската митрополия. По думите на енорийския свещеник отец Михаил работата започва до края на месец ноември и ще приключи в срок, за да посрещне храма юбилея си през 2022г.

От храма вече са се договорили да се изографисат всички 11 фигури, сред които на Светите царе Константин и Елена, Свети Антоний Велики, Свети Климент Охридски и Свети Йоан Рилски, и да се постави Христос Вседържател на тавана, както е по канон.

150-годишният храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец е изграден от доброволци и е връстник на Султанския ферман за Българска църковна независимост. Изографисан е от зографи от Дебърската художествена школа, както и от иконописци от села, които днес са в пределите на Северна Македония и Гърция. Има данни за стенописи на майстор Никола Фръчковски.

През 2016г. на храма бесарабска българка от одеското село Волное дарява на църквата копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...