Начало / Новини / Празнична вечерня и лития с иконата на св. Петка в село Трилистник

Празнична вечерня и лития с иконата на св. Петка в село Трилистник

Всяка година традиционно в енорията на Трилистник се провеждат две литии (освен Пасхалните). Едната е на празника „Достойно ест“ на 11 юни а другата е на храмовия празник – Петковден (14 октомври).

Тази традиция датира в енорията на Трилистник вече повече от 10 години. Понякога се провежда в навечерието на празника след вечернята служба, а понякога след празничната литургия на самия празник. Тази година литията се извърши непосредствено след вечернята. Както обикновено на празника присъстваха голямо множество вярващи, местни и много гости на енорията. В последованията взе участие и отец Явор, който е редовен гост и съслужител на всеки празник в енорията.

Празникът и тази година бе отбелязан подобаващо с нужното благолепие и подобаваща тържественост.

В празничната лития участват много иподякони, също така измежду миряните винаги се намират желаещи да носят иконата. Достопочтен гост на всеки празник е също така и кметът на селото, който е човек с християнски морал и години наред съвестно и отговорно полага грижи, както за селото, така и за храма в в него. На литията освен иконата на празнуваната светица, беше изнесена и мощехранилница с повече от петнадесет частици мощи на различни светии, в това число и частица от Светия Кръст Господен.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...