Начало / Новини / Празнична вечерня и лития с иконата на св. Петка в село Трилистник

Празнична вечерня и лития с иконата на св. Петка в село Трилистник

Всяка година традиционно в енорията на Трилистник се провеждат две литии (освен Пасхалните). Едната е на празника „Достойно ест“ на 11 юни а другата е на храмовия празник – Петковден (14 октомври).

Тази традиция датира в енорията на Трилистник вече повече от 10 години. Понякога се провежда в навечерието на празника след вечернята служба, а понякога след празничната литургия на самия празник. Тази година литията се извърши непосредствено след вечернята. Както обикновено на празника присъстваха голямо множество вярващи, местни и много гости на енорията. В последованията взе участие и отец Явор, който е редовен гост и съслужител на всеки празник в енорията.

Празникът и тази година бе отбелязан подобаващо с нужното благолепие и подобаваща тържественост.

В празничната лития участват много иподякони, също така измежду миряните винаги се намират желаещи да носят иконата. Достопочтен гост на всеки празник е също така и кметът на селото, който е човек с християнски морал и години наред съвестно и отговорно полага грижи, както за селото, така и за храма в в него. На литията освен иконата на празнуваната светица, беше изнесена и мощехранилница с повече от петнадесет частици мощи на различни светии, в това число и частица от Светия Кръст Господен.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...