Начало / Новини / Православният храм „Свети Георги Победоносец“ в Шуменци отпразнува 25-годишен юбилей

Православният храм „Свети Георги Победоносец“ в Шуменци отпразнува 25-годишен юбилей

Православният храм „Свети Георги Победоносец“ в тутраканското село Шуменци отпразнува своя 25-годишен юбилей. С какво е уникална малката църква, в която по повод празника литургия отслужи и Русенският митрополит Наум, разказва в своя репортаж ТВ Европа.

По повод 25-тата годишнина на православния храм „Свети Георги Победоносец“  архивни кадри припомнят за неговото построяване през далечната 1993-та година. Всъщност грубият градеж е направен за 133 дни, а общата работа по храма е отнела само две години.

„Хората тогава даваха мило и драго за идеята“, си спомня днес презвитера Калина Михайлова. И добавя. Всъщност жителите на селото отдавна са имали мерак за храм. В събирането на средствата и в градежа се включват и мюсюлманите.

Училището отдавна го няма, но църквата остава през годините. Свещеникът и съпругата му успяват да спасят от школото не само различни пана с исторически дати и събития, но и портрет на Левски.Част от жителите на селото са били преселени от Румъния по силата на Крайовската спогодба преди 80 години. Като потомка на такива хора, Калина Михайлова е събрала в църквата изложба на кърпи и дрехи от техните носии. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Сава Освещени

Днес Православната църква чества празника на преподобни Сава Освещени. Житието на светеца разказва, че той ...