Начало / Новини / Православният храм „Свети Георги Победоносец“ в Шуменци отпразнува 25-годишен юбилей

Православният храм „Свети Георги Победоносец“ в Шуменци отпразнува 25-годишен юбилей

Православният храм „Свети Георги Победоносец“ в тутраканското село Шуменци отпразнува своя 25-годишен юбилей. С какво е уникална малката църква, в която по повод празника литургия отслужи и Русенският митрополит Наум, разказва в своя репортаж ТВ Европа.

По повод 25-тата годишнина на православния храм „Свети Георги Победоносец“  архивни кадри припомнят за неговото построяване през далечната 1993-та година. Всъщност грубият градеж е направен за 133 дни, а общата работа по храма е отнела само две години.

„Хората тогава даваха мило и драго за идеята“, си спомня днес презвитера Калина Михайлова. И добавя. Всъщност жителите на селото отдавна са имали мерак за храм. В събирането на средствата и в градежа се включват и мюсюлманите.

Училището отдавна го няма, но църквата остава през годините. Свещеникът и съпругата му успяват да спасят от школото не само различни пана с исторически дати и събития, но и портрет на Левски.Част от жителите на селото са били преселени от Румъния по силата на Крайовската спогодба преди 80 години. Като потомка на такива хора, Калина Михайлова е събрала в църквата изложба на кърпи и дрехи от техните носии. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...