Начало / Uncategorized / БНТ стартира ново религиозно предаване – Религията днес

БНТ стартира ново религиозно предаване – Религията днес

Българската национална телевизия стартира от днес ново религиозно предаване. Името, което новата продукция има е Религията днес, а водещ е журналистът Георги Милков. 

В първия брой на предаването участва ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод и председател на митрополитската столична катедрала „Св. Неделя“. Отец Николай обърна внимание на предстоящия избор за Доростолски митрополит, който предстои да се случи.

„На 18 октомври в седалището на митрополита ще се проведе епархийският избор, по време на който специалните делегати, избрани по надлежния ред, ще гласуват за двама от петимата посочени от Св. Синод достойни епископи, да заемат тази катедра“, каза отец Николай Георгиев. 

Той обясни и цялата процедура по избора на нов митрополит в Българската православна църква. На зрителите на БНТ бяха представени и кандидатите за нов митрополит на Доростолска епархия. „В Църквата вярваме, че решенията се вземат, да кажем първо в небесната канцелария. Дух Светий ръководи избора. Вразумява участниците в избора, дава им напътствия и въз основа на моралната си и нравствена всеки в име Господне прави своя достоен избор, съзнавайки какво прави в този момент“, каза още отец Николай. 

В предаването бе повдигнат въпроса и за вярата през време на пандемия. „Липсват ми пълните храмове. Липсва ми онова тържествено богослужение, при което народът участва с пълно сърце и уста изповядва Бога“, каза още о. Николай Георгиев. 

Гост в предаването бе и деканът на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов. „Учебната година в Богословския факултет започва два пъти. Един път със задочните студенти на първи септември, когато празнуваме и започването на новата църковна година и на първи октомври с редовните студенти“, каза доц. Найденов. Той допълни, че лекциите към момента се провеждат по план и в присъствена форма, като уточни, че при нужда може да се преминава и в онлайн обучение. Доц. Ивайло Найденов представи и библиотека Библика, която съхранява различни библейски тестове на старогръцки, еврейски, латински, английски и др. езици.

„Ако преди беше нуждо за една справка да пътуваме из Западна Европа, то сега това е постижимо да се намери при нас“, каза още той. 

В материала за библиотека Библика бе повдигнат и въпросът за старозаветните библейски текстове, както и за новооткритите кумрански ръкописи. 

Доц. д-р Костадин Нушев пък от Богословския факултет представи новите учебници по Религия на Св. Синод на БПЦ-БП. „През тази година за първи път имаме одобрени от Министерството на Образованието, това е много важно, учебници по една одобрена учебна програма за това как да се изучава религия в българското училище и подготвени учебници от екип специалисти – богослови и педагози, под ръководството на Св. Синод. 

Св. Синод се ангажира да подкрепи тази кауза за религиозното образование в българското училище.

Създаването на един нов учебник е едно много трудно дело. Не може само един колектив или едно издателство да се ангажира, тъй като има редица специфични въпроси. Най-вече да се създадат много учебници за една година за всички класове„, каза доц. Нушев. По думите му създаването на синодални учебници по религия е исторически момент. 

В рубриката „Под едно небе“ бе показан разказ от Варна за мюсюлманската общност в морската ни столица. В рубриката „Химни на православието“ бяха излъчени песнопения он хор „Филип Кутев“ с диригент Елена Кутева. 

Цялото предаване може да гледате тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...