Начало / Новини / Александрийският патриарх Теодор празнува 16 години патриаршеско служение

Александрийският патриарх Теодор празнува 16 години патриаршеско служение

На 9 октомври се изпълват 16 години от избора на патриарх Теодор II за предстоятел на Александрийската патриаршия. 

През 2004 г. тогавашният митрополит на Зимбабве Теодор бе единодушно избран за папа и патриарх на Александрия и цяла Африка. Теодор II е 123-тият патриарх на древната Александрийска патриаршия и наследява патриарх Петър VII, който загуби живота си при катастрофа с хеликоптер. 

Патриарх Теодор е роден в Крит през 1954 г., израстнал и завършил началното си образование в Неа Аликарнасос, Ираклион. Той е възпитаник на църковното Ризариево училище, както и възпитаник на Солунския университет. Учи история на изкуството, литература и философия в Одеса, Русия. Става монах в манастира „Успение Богородично“ в Агаратос. 

През 1975 г. е ръкоположен за йеродякон, а за йеромонах и архимандрит през 1978 г. В периода 1975 – 1985 г. служи първо като архидякон, а след това и като протосингел. През 1985 – 1990 г. служи като патриаршески екзарх в Русия със седалище в Одеса през времето на патриарсите Николай VI и Партений III. Там създава фодация за гръцката култура и Музей за приятелство между обществата. 

На 17 юни 1990 г. е ръкоположен за епископ и започва работа в администрацията на патриарх Патрений III в Атина в периода 1990-1997 г. През 1997 г. е назначен за помощник на Александрийския патриарх Петър VII. През септември същата година е избран за митрополит на Камерун. По време на своето пастирско служение той развива важна мисионерска дейност. Строи храмове, основава училища и болници, помагайки много на местното население. 

На 16 септември 2002 г. е избран за митрополит на Зимбабве, където създава 4 мисионерски центъра, гръцки културен център, два центъра в Малави, болница, техникум и детска градина. С помощта на гръцкия парламент обновява т.н. „Гръцки площад“, който включва в себе си училище, храм и др. в гр. Бейра, Мозамбик. Също така основава и множество храмове като подпомага основаването на православни общности в Ботсвана и Ангола. 

На 9 октомври 2004 г. е избран за Александрийски патриарх. Той е седмият патриарх родом от Крит. Интронизацията се провежда в катедралата „Св. Благовещение“ в присъствието на предстоятели и представители на всички Поместни православни църкви, както и политици от Гърция, Кипър и Египет. Интронизацията му е на 24 октомври. 

На интронизацията на патриарх Теодор представител от БПЦ-БП бе Неврокопският митрополит Натанаил. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...