Начало / Новини / Учреден е организационен комитет за отбелязване на 800 години от основаването на Ивановския скален манастир

Учреден е организационен комитет за отбелязване на 800 години от основаването на Ивановския скален манастир

Организационен комитет, който ще отговаря за осъществяването на събитията по повод изпълването на 800 години от създаването на Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“, бе учреден вчера, съобщи БТА.

За негов председател е избран директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, съобщиха от областната управа в града.

Идеята е да се популяризира един от най-значимите обекти на средновековното църковно и културно наследство в България, който е под закрилата на ЮНЕСКО.

Програмата е изключително богата, като в нея се предвиждат множество инициативи и богослужения през идната година. Сред включените събития са научна конференция, посветена на историята и духовността на Светата обител, както и тържествен молебен на по-значими дати и църковни празници. Отделено е внимание и на осъществяването на изложби в по-голямата част от градовете на страната, заснемане на кратък филм, представящ най-значимите моменти от миналото на манастира, създаване на сайт.

В инициативния комитет има представители на различни местни и държавни институции, като сред тях са и представители на Областна администрация, както и на общините Русе и Иваново. Организационният комитет се сформира по идея на Александър Стойков – представител на инициативния комитет за отбелязването на 800 години от основаването на Ивановския скален манастир.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...