Начало / Новини / Митрополитът на Сан Франциско в подкрепа на жертвите от пожарите в региона

Митрополитът на Сан Франциско в подкрепа на жертвите от пожарите в региона

Пожарите в САЩ и тази година принудиха много хора да се евакуират и нанесоха много щети. Някои от районите с пожари бяха овладяни, но има и такива, в които пожарите нарастват, причинявайки много щети и разрушения. 

През 2020 г. в Калифорния са изгорени над 4 милиона акра земя, като пожарите продължиха почти два месеца. Предишният рекорд за опустошена земя бе 1,7 милиона акра по време на пожарите през 2018 г. 

Митрополията на Сан Франциско на Вселенска патрирашия подпомогна 19 семейства, които са претъпели големи щети от пожарите в Калифорния, Орегон и Вашингтон. Митрополията е предоставила помощ на свои енориаши, които са били засегнати от пожарите. В помощ на пострадалите се е притекла и Антиохийската православна църква в Калифорния. 

„Думите не могат да опишат мащаба на трагедията, станала на западния бряг. Има много хора, които страдат и макар да правим всичко възможно, за да ги подкрепим, няма как да успокоим съкрушените си сърца, виждайки домовете и вещите си на пепел“, каза митрополита на Сан Франциско Герасим. 

Той благодари на пожарникарите и на доброволците, които участват в овладяването на природното бедствие. По чудо един от православните параклиси остана незасегнат от огъня. Това е църквата „Св. Димитър“. 

Сестринството на манастира „Св. Успение Богородично“, които са под юрисдикцията на Американската православна църква са евакуирани. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...