Начало / Новини / Фондация и граждани предлагат: Нека има параклис вместо кооперация в централната градска част на Бургас

Фондация и граждани предлагат: Нека има параклис вместо кооперация в централната градска част на Бургас

Параклис вместо кооперация да бъде построен в централната градска част на Бургас предлага новосъздадена фондация „С молитва за децата“. Искането е подкрепено с петиция, подписана от 200 граждани, съобщава БНР.

Мястото е на ъгъла на ул. „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ в близост до детска градина „Раковина“. Обемът на инвестицията на фирмата притежател на частния имот и закупила съседния общински предполага строителство на 4 – 5 етажна сграда. Това обаче ще доведе за унищожаването на съществуваща зелена площ и ще намали до минимум жизненото пространство на живущите в съседство, които през лятото се вдигнаха на протест срещу евентуално бъдещо строителство.

Фондация с председател Тодор Костов, специалист по международни икономически отношения, предлага компромисен вариант – тя ще финансира строителството на параклиса, като предлага на Община Бургас фирмата собственик на терена да бъде компенсирана с равностоен парцел на друго място:

„Предлагаме още въпросният парцел да бъде предаден на Сливенската митрополия, като фондацията поема ангажимента в най –кратки срокове, с помощта на собствени средства и дарения да проектира и построи параклис посветен на св. Стилиян – закрилник на децата и на бездетните двойки, които в България са над 200 хиляди. Пространството около новата сграда ще бъде допълнително озеленено, а параклисът ще бъде отворен денонощно.“

Предложението е входирано в Община Бургас, Общинския съвет и местния омбудсман. Идеята е подкрепена и от Сливенската митрополия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...