Начало / Академични новини / Богословският факултет започна академичната учебна година със св. Литургия

Богословският факултет започна академичната учебна година със св. Литургия

На празника Покров Богородичен бе дадено началото на новата академична учебна 2020/2021 година в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщава официалният сайт на Св. Синод.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит тази година тържествената св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен надзорник на Богословския факултет.

Митрополит Йоан бе в съслужение с ик. Стефан Стайков, протойерей Сава Кокудев, свещ. Венцислав Попиванов, свещ. Арсений Каньов и доц. д-р дякон Иван Иванов.

Песнопенията на Тайнството Евхаристия бяха изпълнени от студенти при Богословския факултет, ръководени от гл. ас. д-р Любомир Игнатов и от гл. ас. д-р Стоян Малинов.

„Онази вяра, която е имал св. Андрей Юродиви – тя преимуществено в днешния празник се отобразява и във всички нас. Господ призова нови следовници в богословския път, нови студенти, които се надявам, че не случайно са тук… Човек е изменчиво същество, но Божието слово е неизменно и вечно, и именно в това съприкосновение на изменчивия човек с наизменяемото слово Божие – става онзи благодатен процес на мисъл и богословстване. Напълно е ясно, че в пастирското служение на всеки духовник има три основни неща: молитва и дълбока православна вяра, правилно извършване на св. Тайнства и проповедта, която трябва да бъде неотменна част от богослужението… Именно в днешното време, когато словото почти не бива изтърпявано, когато почти не се вярва на думите, проповедта, за да бъде успешна трябва да почива на дълбоката вяра на човека и съответно на основанието на Светоотеческото Предание на Св. Църква. Иначе свещеникът е този, който гледа напред. Не само гледа, но и вижда напред или както някои св. Отци го сравняват със стар кораб, който няма електроника. И както определени човеци застават отпред, за да гледат хоризонта, за да няма корабокрушение – така и свещеникът е този човек, който гледа и трябва да вижда напред… Пастирът трябва да бъде мислещ човек, да преценява и мисли върху съвременния живот на основание светоотеческото Предание на своята Православна вяра. Ако той загуби това свойство – да бъде мислещ човек, той губи и свойството да бъде пастир. Ние дълбоко разбираме, че Църквата не може да бъде само Църква на професорите, но в съвременния век Църквата не може да бъде и Църква без професорите“, каза в словото си митрополит Йоан.

Той допълни, че „именно в богословските школи се утвърждава и здравата богословска мисъл“. По думите му хората, които са се посветили на това поприще заслужават дълбоко уважение.

Варненският и Великопреславски митрополит прочете и поздравителното слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за началото на новата учебна академична година.

„Богословието на Църквата е посвещение за цял живот, благословен и високоотговорен житейски избор и жребий за всеки, който се е посветил на божествената наука. То е същностен и неотменим елемент от живота и мисията на светата Църква, който във всички времена е бил на неимоверно висок пиедестал, защото нашите думи за Бога, нашето слово за Бога е плод не на човешка мъдрост, а на Духа на Премъдростта, Който живее в богочовешкото Тяло на Църквата, възпълвайки онова, което по човешки не ни достига. Богословието на Църквата е необходим и естествен израз на онзи изконен стремеж към непрестанно и най-дълбоко жадувано възхождане към духовното съвършенство и богоуподобяването, който е заложен в сътворения по Божи образ човек от Самия Творец. Нека започващата днес нова академична учебна година ви донесе много радост и истинска духовна полза от придобитите знания, опит и умения, за да израстете и да се утвърдите още повече на избраното от вас поприще, независимо от всички трудности и изпитания, които неизбежно съпътстват живота ни. Подвизавайте се усърдно в учението и в светотайнствения живот на Църквата и Бог ще бъде с вас, и ще ви благославя за още повече и по-големи успехи“, казва в своето поздравително слово патриарх Неофит.

От името на преподавателите, студентите и ръководството на Богословския факултет със слово се обърна и доц. д-р Ивайло Найденов, който благодари на Високопреосвещения Варненски митрополит за тържествената богослужба, както и за доброто отношение и сътрудничество на Св. Синод на БПЦ-БП с Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Доц. Ивайло Найденов изрази своите надежди епидемичната ситуация в страната, причинена от Covid-19, да не повлияе на учебния процес в Богословския факултет, като призова преподавателите и студентите да спазват стриктно противоепидемичните мерки – да пазят себе си и другите.

Духовното тържество продължи с кратка програма в аулата на Богословския факултет, където доц. д-р дякон Иван Иванов прочете доклад на тема: „Св. Йоан Кукузел – живот, творчество, епоха (богословски, литургични, музикални и духовно-аскетични аспекти)“.

В своя доклад доц. д-р дякон Иван Иванов каза, че: „Според изследователските изводи плодотворната църковно-музикална, педагогическа и композиторска дейност на Кукузел се състои в следното: осъществява реформа на съществуващата до негово време музикална писменост, предимно в невмената система и нейната употреба; въвежда в употребата големите хирономични знаци – σημαῖα χειρονομίας, известни още и като големи ипостаси – μεγάλαι ὑποστάσεις – велики ипостаси, които се тълкуват като отобразени музикални знаци, свързани с исихазма и мистическото му учение; усъвършенства системата за употребата на знаците мартирии (свидетелствата), за които до негово време липсвала прецизност и организираност при тяхното поставяне; редактира паралелно Стихирара и Ирмолога… Тези и редица други приноси в живота и делото, творчеството и епохата, музикалното богословие и песенната стилистика на св. Йоан Кукузел доказват великата църковна, духовна, музикална и литургична дейност на Ангелогласния, и са основен пример за подражание на всеки, славословещ Бога, с гласа и пеенето си, православен християнин“.

За откриването на новата академична учебна година песнопения изпълниха и хористите от Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ с диригент Кристиян Попов. Преди изпълнението на песнопенията в спомен на св. Йоан Кукузел и днешния празник със слово се обърна и ик. Кирил Попов.

В края на духовното тържество бе изпято и многолетие за Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП, както и за преподавателите и студентите от Богословския факултет.

За първи път студентските книжки на първокурсниците бяха раздадени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който благослови новоприетите студенти и им пожела много трудове на богословското поприще, както и здраве, сили и вяра.

Богослужението, както и духовното тържество бяха излъчени и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...