Начало / Uncategorized / Гръцката архиепископия в САЩ се обръща с петиция към експерти от ООН заради превръщането на „Св. София“ в музей

Гръцката архиепископия в САЩ се обръща с петиция към експерти от ООН заради превръщането на „Св. София“ в музей

Гръцката архиепископия в САЩ отново обърна внимание на обществото върху превръщането на храма – музей „Св. София“ в джамия, като в своята петиция определя тези действия, като заличаване на културното наследство на православните християни. 

В своята петиция от архиепископията призовават експретите на ООН да държат Турция отговорна за нейната целенасочена политика за „заличаване на културното наследство на православните християни“. Реакцията на Гръцката архиепископия е срещу неотдавнашното едностранно решение на турския президент да превърне „Св. София“, която част от световното културно наследство, в джамия. По повод петицията архиеп. Елпидофор отбелязва, че: 

„Превръщането на „Св. София“ в джамия е крайна злоупотреба с православното културно наследство и живите християнски общности в Турция“.

Храмът „Св. София“ е най-внушителният паметник на Византийското изкуство. След покоряването на Византийската империя през 1453 г., новите завоеватели премахнали иконостаса и амвоните, замазали фреските и мозайките и превърнали Великата църква в джамия; вътре изписали сури от Корана, а отвън издигнали четири високи минарета. След обявяването на Турция за република и преместването на столицата в Анкара, с личната инициатива на Кемал Ататюрк храмът „Св. София“ е превърнат в музей. През тази година отново бе превърнат в молитвен дом за мюсюлманите. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...