Начало / Новини / В следващите 24 часа сеизмолозите ще наблюдават района на Св. Гора за трусове

В следващите 24 часа сеизмолозите ще наблюдават района на Св. Гора за трусове

Сеизмолозите в Гърция ще наблюдават в следващите 24 часа района на Св. Гора, за да следят развитието на трусовете, настъпили от събота насам в района на Халкидики. 

Районът е известен с чести земетресения и експертите следят редовно земната активност. „Основното земетресение бе от 5,2 по скалата на Рихтер. За момента няма нужда от безпокойство, но поради историята на региона не можем да бъдем напълно спокойни“, заяви за медиите Маносил Скордилис, сеизмолог от Солунския университет. 

Той припомни, че районът на Св. Гора е бил свидетел и на други големи земетресения, като такова през 1905 г., когато полуостровът е ударен от 7,5 по скалата на Рихтер, както и през 1982 и 1983 г. съответно с магнитут 7 и 6,8 по скалата на Рихтер. Сеизмолозите ще наблюдават района през следващите 24 часа, като се очаква отново да има по-леки трусове. Тази сутрин в района на Атон бе усетено земетресение от 4,8 по скалата на Рихтер. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Вдигат храм в пазарджишкото село Мало Конаре

Общинският съвет в Пазарджик безвъзмездно предостави общински терен за строителството на нов параклис в село Мало Конаре. Той ще ...