Начало / Новини / В Едеса извадиха мощите на св. Калиник Едески

В Едеса извадиха мощите на св. Калиник Едески

Вчера със специално молитвено последование бяха извадени мощите на св. Калиник Едески от митрополит на Едеса Йоил и други митрополити на Гръцката православна църква. 

Богослужението започна рано сутринта с молитвеното участие на десетки свещеници и миряни от Едеса и околните райони. На богослужението присъства и градоначалникът на Едеса, зам. областният управител и други лица, представители на държавата. 

Припомняме, че на 23 юни Св. Синод на Вселенската патриаршия канонизира Едеския (Воденски) митрополит Калиник (тук).

Вселенският патриарх прие тогава решението на синода и е добавил в Църковния календар на Православната църква митрополит Калиник.

Новоканонизираният светител Калиник се ражда в бедно семейство в Ситаралона в Агринио през 1918 г. Завършва Богословския факултет към Атинския университет и приема дяконски и презвитерски чин от собствения си брат по плът, митрополита на  Димотика, Орестиада и Суфли Константин през 1957 г. 

Започва работа като секретар и проповедник към Етолийската и Акарнанийска митрополия под духовното ръководство на митрополит Теоклит. На 25 юни, 1967 г. е хиротонисан за митрополит на Едеса в храма “Свети Дионисий”, небесен застъпник на Атина като наследник на митрополита на Едеса Дионисий.

Хиротонията извършва митрополитът на Трикала и Стагон Дионисий в съслужение с митрополита на Китира Мелетий, на Димотика Константин, на Касандрия Синесий, и на Етолия и Акарнания Теоклит. Малко преди избора му Алмотийската епархия, с решение на Св. Синод на Гръцката православна църква, се отделя от Флоринската епархия и става част от Едеската.

Митрополит Калиник бил човек на милосърдието, на молитвата и на благочестието и развил многостранно пастирско дело в митрополията си. Проявявал много внимание дори по време на хиротониите си, изпитвайки любов и страх Божий.

Имал много духовни чеда. Оставил след себе си светъл спомен у всички, както и добродетелен монашески живот, превърнал се за пример на подражание както на духовници, така и на миряни.

По информация на orthodoxianewsagency.gr. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...