Начало / Новини / За Румънската църква 2020 е година в подкрепа на семейства, деца и ученици

За Румънската църква 2020 е година в подкрепа на семейства, деца и ученици

„Учениците имат нужда от повече подкрепа от семейството, училището и Църквата“, каза Румънският патриарх Даниил в своето послание за началото на новата учебна година в северната ни съседка. 

Патриархът подчерта, че нуждата става още по-осезаема в пандемията, както и в последиците от нея. Той припомни, че 2020 г. е обявена за година на подпомагане и подкрепа на родители и децата им от Св. Синод на Румънската православна църква. В своето послание патриарх Даниил насърчава хората да бъдат благодарни към родителите и учители си. 

„Днес, когато християнското семейство се сблъсква с много здравословни, морални, социални и духовни проблеми, е необходимо да го подкрепяме в култивирането на християнски ценности и добродетели като свобода и отговорност, доброта и солидарност“, каза той.

Патриархът подчертава, че поради ситуацията с пандемията учениците все повече се нуждаят от подкрепа от страна на семейството си, училището и най-вече от Църквата. 

„Тази година ние сме длъжни да си спомняме с благодарност за нашите баби и дядовци и родители, но също така и нашите учители и преподаватели, които ни образоваха и насочваха по пътя на духовното научно познание, но и на духовните ценности. 

Настоящият период на пандемията ни учи колко е необходима комуникацията между хората, способността да се срещаме лице в лице, да споделяме нашите радости и скърби, нашите успехи или неуспехи, нашите очаквания и надежди. Сега по-добре разбираме истината за вярата, тоест, че животът и здравето са дарби от Бога“, казва още в посланието си патриарх Даниил. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr. 

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...