Начало / Новини / Ново научно изследване за религиозното обучение в училище в Европейските страни

Ново научно изследване за религиозното обучение в училище в Европейските страни

Университетът във Виена публикува ново сравнително изследване за религиозното обучение в училищната образователна система в страните от Югоизточна Европа.

Изследването е подготвено през последните две години от специалисти от съответните страни и отразява актуалните данни за системата на религиозно образование във всяка една страна на фона на кулрурно-историческите особености, църковните традиции и статистически показатели за религиозните общности и техните образователни институции.

Изследването за България е подготвено от доц. д-р Костадин Нушев – ръководител на Катедра „Практическо богословие“ в Богословския факултет на СУ и експерт към Културно-просветния отдел на Светия Синод на БПЦ и д-р Валентин Кожухаров, който е специалист по религиозно образование и в момента живее и работи в Лондон (Великобритания).

Данните за България отразяват състоянието на религиозното обучение в страната след влизане в сила на новия Закон за училищното образование през 2016 година и приемането на новите учебни програми за обучение по Религия в българската общообразователна система от МОН.

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...