Начало / Новини / Исторически тържества в Полша по откриването на катедралата „Св. София“ във Варшава

Исторически тържества в Полша по откриването на катедралата „Св. София“ във Варшава

След близо пет години от полагането на основния камък за изграждането на първия православен храм в столицата на Полша от близо век насам, във Варшава се проведоха тържества по официалното откриване на новопостроената катедрала. 

Припомняме, че през 2018 г. катедралата бе осветена от митрополит Сава (тук), а основният камък бе положен през 2015 г. основният камък. Тогава тържествата бяха водени от Вселенския патриарх Вартоломей. 

Тържествата тази неделя започнаха с литийно шествие на архиереите и духовенството, водени от Негово Високопреосвещенство митрополит Сава. След това бе отслужен водосвет и храмът бе поръсен със светена вода. В своето слово митрополит Сава обърна внимание на важността от отслужването на св. Литургия, която оттук нататък ще се отслужва редовно в новата катедрала. „Именно Литургията освещава човека и света около него, обединява го с Бога и ближните. Обединява ни също така и с нашите предци, които са жертвали животите си за Св. Православие“, каза митрополит Сава.

Той подчерта, че църквата „Св. София“ във Варшава е по образец на „Св. София“ в Истанбул. „С болка научихме, че църквата е била превърната в джамия. нека размислим и върху това, че по Божия воля, ние тук, във Варшава, в центъра на Европа имаме копие на тази великолепна константинополска сграда“. 

Тържествата бяха водени от митрополит Сава, който бе в съслужение с митрополити и епископи на Полската православна църква. В храма присъствата няколко стотин души, като специално за тържествата във Варшава бяха дошли и автобуси с православни християни от различни краища на Полша. В края на литургията митрополит Сава благодари на всички, които са допринесли за построяването на храма. Той се помоли и за починалия архитект на църквата Андрей Марковскиего. 

По информация на Полската православна църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...