Начало / Новини / Доброволци и дарители възстановиха вековен храм в благоевградското село Габрово

Доброволци и дарители възстановиха вековен храм в благоевградското село Габрово

Доброволци и дарители възстановиха вековен храм в благоевградското село Габрово. Предполага се, че църквата „Свети Георги“ във високопланинското село е изградена в края на петнадесети или началото на шестнадесети век, разказа основният инициатор за възстановяването й Борислав Ханджийски.

В края на деветнадесети век на мястото е имало само останки от храма, а за него се е знаело от местните легенди. След няколко посещения с негов приятел в Света гора, у Борислав се заражда желанието да възстанови църквата в родното село на баща си.

Благословия за това дело дава Неврокопският митрополит Серафим, а за няколко месеца мястото около църквата е почистено, направен е изкопът, а само за десет дни майстори от Горно Дряново издигат храма. От старата църква са останали зидове с височина около метър, които са запазени при възстановяването, като майсторите са градили над тях, допълни Борислав Ханджийски.

В нисшата над вратата на храма е поставено копие на чудотворната икона на свети Георги от Зографския манастир. Именно в силата на светеца и на искрената вяра Борислав вижда обяснение за чудото, което се е случило на семейството му скоро след започване на работата по храма. Петнадесет години той и съпругата му чакат дете. Съпругата му забременява няколко месеца след началото на възстановяването на църквата, разказа още Борислав. Днес, за освещаването на храма, бяха със своя син, който носи името на свети Георги.

Възстановеният храм „Свети Георги“ бе осветен от Неврокопския митрополит Серафим. В двора на малката черква се събраха стотици миряни, които да отпразнуват новия живот даден на храма от доброволците, участвали с труд, материали и средства.

Източник: БТА

Снимки: Борислав Ханджийски

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...