Начало / Новини / Възражда се почитта към двама раннохристиянски светии в Българската църква

Възражда се почитта към двама раннохристиянски светии в Българската църква

С пристигането на мощите на св. свещеномъченик Климент, папа Римски – основател на Сердикийската църква и неин пръв епископ и на юношата лечител и чудотворец св. Потит – първият Сердикийски мъченик в София, у нас се възражда почитта към двамата раннохристиянски светци.

В храм „Св. София – Премъдрост Божия”, където ще се съхраняват мощите им, ежеседмично ще бъдат отслужвани техните Акатисти от храмовото свещенство. В сряда, след светата Литургия, ще бъде отслужван – акатистът на св. мчк. Потит, а в четвъртък – на св. Климент папа Римски. С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Софийска света митрополия издаде книга, посветена на св. Климент, папа Римски и св. мъченик Потит Сердикийски.

Изданието е във връзка с възвръщането мощите на двамата раннохристиянски сердикийски мъченици и възобновяването на паметта и почитта към тях в София (древна Сердика).

Книгата е под заглавие „Акатисти и жития на свещеномъченик Климент, папа Римски и св. мъченик Потит Сердикийски”. Тя съдържа житията на двамата светци от житийните сборници по светителя Димитрий Ростовски, както и Акатист на свещеномъченик Климент Римски, превод от църковнославянски на иконом Йоан Карамихалев, свещенослужител при столичния храм „Св. София”, и Акатист на мъченик Потит Сердикийски, който е дело на същия свещенослужител и е съставен по образци на други подобни акатисти и житието на светеца, лечител и мъченик.

Снимка: Софийска св. митрополия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба ...